Testvlucht

Maandag was het zover! Een testvlucht met een zwerm drones. Samen met collega’s Hannes en Vincent, laadden we kort voor de middag alles in om te vertrekken naar een testvliegveld. De temperatuur ging letterlijk en figuurlijk de hoogte in. Het was een tropische dag met een loden zon.

Eenmaal aangekomen op het vliegveld, kon het opstellen van de meer dan 40 drones beginnen. Omdat de drones compact en veilig moeten worden vervoerd, kunnen de props (= stoer woord voor propellers ;-)) en de batterij pas ter plaatste gemonteerd worden. Dat was werk voor Vincent en mezelf. Ondertussen zette Hannes alle computer- en communicatiemateriaal klaar. Een hele opdracht. Maar na iets meer dan een uur stond alles te blinken, piepen en blazen in de zon…

Opstellen van de drones.

Vooraleer er gevlogen kan worden, moeten de drones een heel aantal testen doorstaan. Net zoals bij commercieel verkrijgbare drones, gaat het dan bijvoorbeeld over: GPS-test, kompas kalibratie, spanningsniveau batterij controleren, communicatie met grondstation ok, …

Daarna kreeg ik de kans om ‘manueel’ te gaan vliegen met één van de drones. Het is namelijk zo dat de drones in zwermen kunnen vliegen, maar dat je er ook mee kan vliegen op de ‘klassieke’ manier:  met een ‘drone-piloot’ en een handzender. Deze keer kon ik dus de drone-piloot zijn. Om de juiste toelatingen te bekomen en legaal te vliegen onder het huidige Koninklijk Besluit, heb ik het voorbije jaar een cursus drone-piloot gevolgd en zo mijn licentie drone-piloot klasse 1 (rotary wing) behaald. Die licentie komt hier dus goed van pas…

Hannes met daarnaast mezelf als drone-piloot. Dank aan Vincent voor de foto!

De door AndLights ontwikkelde drones, zijn een plezier om mee te vliegen. Ze kunnen dermate afgeregeld worden dat ze in GPS-mode heel nauwkeurig gaan vliegen. Of ze staan manueel ingesteld en dan kan je er heel sportief mee vliegen…! Ik had het niet door, maar ook de tijd vliegt. Landen geblazen. Alweer een vliegervaring erbij ;-).

Na de test van enkele individuele drones, was het tijd om een kleine zwerm drones op te laten. En het moet gezegd: fenomenaal om te zien. Het vliegen van lichtshows gebeurt uiteraard in het duister. Maar omdat het hoofddoel het testen was van enkele soft- en hardware aanpassingen, gebeurde alles nu bij daglicht. En toch is het ongelooflijk fascinerend om te zien dat er niet langer een mens hoeft te zijn om de drones te besturen. AndLights stuurt de drones aan vanuit een mainframe… Alle mogelijke figuren kunnen tegen de hemel uitgezet worden. Je bekomt een gecoördineerde zwerm hoogtechnologische drones. Een echt spektakel.

Het hoeft niet veel uitleg om in te zien dat AndLights, als start-up, de details van de ontwikkelingen die ze doet, confidentieel wil houden. Ook om die reden kan ik hier geen beeldmateriaal van de testen tonen. Ben je toch benieuwd? Nog even geduld, misschien is er binnenkort wel een volledige show bij jou in de buurt… Het loont zeker de moeite!